09 februari 2011

Gruppönskemål i Musikväktarna?

Det här börjar bli en följetong, men Musikväktarna engagerar många och det är enklare att blogga än att leta fram ett nummer dit man som lyssnare kan ringa och ge sina rosor eller sitt ris. Den här gången blir det ris. I alla fall från mig: Gårdagens program var alls inget musikväktarprogram!

Håller vi på att gå miste om hela idén: att vem som helst får ringa och önska sig vilket som helst klassiskt musikstycke - och dessutom ha en rimlig chans att få det framfört i sändningen samma kväll?!

Igår uppmanades lyssnarna ringa, precis som förut, men de fick samtidigt veta att önskemålen sparas inför nästa veckas sändning. Som om man höll på att göra om önskeprogrammet till ett på förhand sammanställt temaprogram.

En förening (eller annan grupp) må så gärna sammanställa programhelheter, det får också enskilda göra på popsidan, men varför just i Musikväktarna?!

Igår var det en grupp, en sångkör, som hade önskat sig allting på förhand. Till råga på allt bestod den av personer från en och samma trakt och med musikintressen som alla drog åt samma håll.

Genast i början av programmet fick lyssnarna veta vad det kommer att spelas för slag av musik (mest körmusik) - och så var den kvällens charm och spänning borta. Ingen spontanitet och inga överraskningar här inte.

Till råga på allt var gårdagens programhelhet (önskargruppen må ursäkta, men den kanske inte har brukat lyssna varje tisdag) nästan som en sammanfattning av de mest spelade melodierna från de senaste åren. Trist.

Om jag får göra ett slags icke-önskemål så vore det att minska antalet årliga framföranden av Fångarnas kör till ca 5. Alternativet vore att ha den som signaturmelodi: Då vet vi alla det och de av oss som inte vill höra den upprepas alltför ofta kan vänta med att knäppa på radion tills den har klingat ut.

Jag hoppas verkligen att Musikväktarna bibehålls som ett önskeprogram för musikintresserade lyssnare, med all den mångsidighet som detta kan innebära.

Proffsigt gjorda temaprogram är en helt annan sak, som förhoppningsvis kan få ökat utrymme i Radio Vega (liksom de ju har i Yle1) - men på egna tider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar