07 april 2011

Tillbaka i debatten, lite grann ...

Hej! Jag har inte riktigt tid med bloggandet nu för jag håller på med både en bok och en översättning utan en cent att ta tjänstledigt för och har dessutom precis varit sjuk. Jag har efter en paus igen lite grann sett på vad man skriver på Kostdoktorn.se och citerar här mitt eget diskussionsinlägg där för en stund sen:

"Det finns en 'kostdoktor' också i Finland, fast han inte kallar sig just så, och som har skrivit flera böcker om lågkolhydratkost. Annti Heikkilä heter han och ni hittar honom lätt genom att googla på nätet. Jag har inte hunnit läsa honom än, men som bibliotekarie vill jag alltid säga till om vad jag sett skymta fram ... Tror att alla böckerna tyvärr är på finska. Annars har du rätt i att Finland är fettskrämt. Min företagsläkare har ändå sagt mig att nya kostrekommendationer är på kommande. (Fast hon själv hör till dem som ska ha allting "evidensbaserat".)

För egen del vet jag inte vad jag ska tro, nu då mitt immunförsvar så hastigt förändrats till det sämre - detta efter att jag minskat på antioxidantintaget och på kolhydraterna och ökat på fettet. Är det pga mina försök att äta LCHF som jag efter att i flera år som förkylningsfri plötsligt har haft både svår influensa (i januari) och nu igen en förkylnng med över 38 graders feber (i april)? Eller är det för att jag inte varit helt konsekvent? Jag har ändå tagit D-vitamin hela vintern och stressen med dubbeljobb och strulande förlag har inte varit stor, såsom 2009 och 2010.

Jag ska i alla fall lägga tillbaks min länk till Kostdoktorn.se i min blogg och lägga till några andra länkar också om medicin och hälsa, ifall någon skulle förirra sig till mina sidor. Men några matrecept som det tar timmar att tota ihop och som ska puttra och badda och passas kommer jag aldrig att börja följa; den sortens konst har jag inga anlag för. Efterlyser ENKLA recept åt såna som bara behöver få den viktigaste näringen i sig för att orka och hinna med sitt EGET jobb:-)"

Som tillägg kan jag säga att jo, på nätet finns det åtminstone en presentation också på svenska, av den finländska läkaren Antti Heikkilä och vad han representerar och rekommenderar. Jag tror det är av intresse för de flesta. Och nyss lade jag då till några länkar här till höger i min blogg, under rubriken Samhälle, hälsa och vetenskap. För att inte bli för ensidig och för att andra ska få bilda sig en egen uppfattning - vilket man ju gör med hjälp av studier och jämförelser, i tid och otid - lade jag till också en länk till vår finlandssvenska webbdoktor, som hör ihop med programmet Radiodoktorn.

Men nu ska den här "informationsförvaltaren" göra sig i ordning för sin första "kvällstur" på jobbet efter några dar i vårförkylning - eller vad man nu ska ge sin feber med lite snuva som bihang för en diagnos ... (Detta gick hastigt på den lilla mobildatorn, så jag hoppas stavfelen inte blev för många. I så fall får jag rätta dem på veckoslutet.)

Ute är drivorna svarta och likaså gatorna och trottoarerna - det får i alla fall tas som vårtecken!

4 kommentarer:

 1. Tack för tips om den Finska doktorn. Ska vidarebefordra det till släktingen i Pargas.
  Det låter jobbigt med dina besvärliga sjukdomar i vinter, hoppas det snart går över.
  Om du är ute efter lättlagade recept, så har jag mängder av såna på min blogg. Inte bara långkok :)
  Titta gärna in och sök bland de olika kategorierna. Sköt om dig från din namne.

  SvaraRadera
 2. Tack Birgitta! Jag ska titta närmare på dina recept.

  SvaraRadera
 3. Ett tips på en sida med enkla och jättegoda recept:
  www.kostvagen.se

  SvaraRadera
 4. Tack, jag tittade in på Kostvägen men fann just inte recept utan mest allmänna råd om vad man kan och inte kan äta. Medan jag bläddrade var radion på, där sades en läkare varna för den nya trenden bland finländarna att lämna bort kolhydraterna och särskilt för att ersätta dem med animaliskt fett. I stället skulle man skilja mellan goda och dåliga kolhydrater. Som lekman utan värre problem än lite lindrig övervikt blir man nog så matt av allt käbbel expterer emellan. Finns det egentligen alls experter? På någonting som helst ...

  SvaraRadera