16 juli 2011

Semester, bloggar, sopor och bilism

Min sommarsemester från jobbet är slut men den första veckan i tjänst med en nyupptäckt cysta i foten har varit så pass av en rivstart att jag fått lov att fortsätta "semestrandet från bloggandet". Ingen tjänstledighet finns i sikte, så jag försöker börja blogga ofta och kortfattat i stället för att hassa tid (egen och andras) på långa utläggningar. Pyttipanna blir det ändå, men så är det väl med det mesta, så splittrade som ens dagar - och därmed tankar - numera tvingas vara. En del bloggare förklarar och försvarar sitt bloggande och dess "varför" i många ordalag (det kanske jag på sätt och vis i början gjorde själv) men jag tycker den allmänna definition av begreppet 'blogg' som ingår i Nationalencyklopedin gott och väl räcker till. Där sägs bloggen vara en "personligt hållen dagbok eller logg på webben" och en "typisk blogg" bestå "av regelbundna skriftliga inlägg med personligt hållna iakttagelser och synpunkter på dagsaktuella händelser, vanligtvis med länkar till relaterade webbsidor, artiklar och bloggar samt ibland med bilder och/eller videor."

Just nu märker jag att det fortfarande känns för tröttsamt och sommarvarmt att sitta vid minidatorn (snart, snart, ska jag köpa en "riktig" dator - jag har redan förberett mig och sonderat utbudet på min hemort, men det är svårt att välja märke och egenskaper), så den enda dagsaktuella iakttagelse jag idag tar upp är den om soporna. Själv borde jag tömma slasken och om cirka en vecka börjar rötmånaden. Kanske det är för att Fruntimmersveckan är i antågande som det i dagens Västra Nyland på nätet gick att läsa om just sopor och skräp. I alla fall så stod där att det finns ett problem med folk som lämnar också stort och problematiskt avfall på ekopunkter (vad är det - frågar jag som varken har båt eller bil och därför ingenting ser och märker) och på andra platser som inte har avsetts för dylikt.

Som vanligt skylls det mesta på "attityder" - man har inte brytt sig om att skaffa sig nyckel till en container och lämnar därför avfallet någon annanstans, man vill inte åka en kilometer hit eller dit (om man redan har bilen full med en hel familj och alla saker man ska ha hem från stugan?, frågar jag). Som vanligt gäller piskan, inte moroten, och jag undrar: Om det nu en gång finns lag på att sopor av ett slag ska hit och sopor av ett annat slag dit - varför i himlens namn har det då gjorts så knepigt och besvärligt, och i vissa fall dyrt, att kunna dumpa av dessa sopor på ett enkelt sätt i närheten av sin boplats? Att man ska måsta ha nyckel och bil och jag vet inte vad för att kunna följa lagen?

Sopstationer, för alla sorters avfall, borde finnas titt som tätt och betalningen skötas skattevägen - eller borde det inte? För ett par år sen när jag skulle flytta definierade jag det mesta jag ville eller måste göra mig av med som "blandavfall" och lämnade det följaktligen i den egna gårdens soplådor. Något föremål lyckades jag sälja för nästan ingenting - eftersom köparen indirekt tog betalt för att avhäma det - kanske också någon sak blev stående bredvid soplådan, i hopp om att proffsen i roskbilen skulle kunna ta den dit den skulle. Jag har inte bil, inte ens körkort. Jag har oregelbundna arbetstider och kan inte förutsättas hålla reda på någon Rosk'n'roll-bil som stannar någon kilometer bort en gång i halvåret eller kvartalet och dit jag - hur då, med taxi? - ska föra mitt eventuella problemavfall. Sådant ska man kunna göra sig av med då när man har det, eller åtminstone inom en vecka, och utan att betala skjortan för att få det transporterat.

Annars också har den politiska utvecklingen gått därhän att det blivit, och blir, allt svårare att leva och verka (och tydligen också lyda lagen) för den som saknar bil - för att inte tala om att helt sakna körkort. Ännu för så lite som 20-30 år sen kom man vart som helst, både till sopstationer och på sommarteater, med buss och tåg - numera finns det mycket man får avstå från att göra eller uppleva om man inte kör själv. Varför? Skyll bara inte på oss icke-bilister när ni talar om att smutsa ner miljön! Våra sopor är antagligen mindre farliga än era avgaser och kemikalier. Desstuom diskriminerar bilberoende-politiken allra mest åldersstigna personer, och åldersdiskriminering är i lag förbjuden.

Nu blev detta långt i alla fall. Jag går ut i blåsten och rensar tankarna. Medge ändå att det ligger något i den här dagens "personligt hållna iakttagelser och synpunkter på dagsaktuella händelser"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar