26 april 2012

Impuls om en impuls

Förlagsdebatten tycks fortsätta - se dagens "Impuls" i Hbl. Jag har inte just nu möjlighet att i större utsträckning delta men står fortfarande för vad jag tidigare sagt - se min artikel här till höger under "Sidor".

Självklart blir det kaos om varenda en människa börjar ge ut böcker utan någon som helst rådgivning och förhandsgranskning, men så enkelt är det ju inte att allt som ges ut på "eget förlag" automatiskt skulle vara dåligt och att alla professionella redaktörer alltid sinsemellan skulle vara av samma åsikt om vad som är bra.

Ta och googla på förhållandet författare förlag och du får fram intressanta inlägg i diskussionen. Ta också och läs Krister Gidlund: Släpp skrivandet loss! Bokutgivningens nya villkor. Hedemora: Gidlunds, 2006. En sak är säker, och det framgår också av "impulsen" på Hbl:s kultursida: förändringsvågen är internationell.

Även om man som jag helst ger ut på etablerade förlag, oberoende av storlek, kan man faktiskt också - om man är seriös - anlita redaktörer och språkvårdare redan innan man alls sänder in sina manus någonstans.

Att lyssna på råd och ta ställning till dem är en sak, att vara under någons toffel är en annan. Självklart måste man gå med på att rätta direkta fel men när det gäller stil är kompromisser farliga - det märks när någon tafsat på en text.

Men världen är faktiskt full av större problem ... Bland annat är det synd om viktig information inte når fram till dem som behöver den, bara för att någon inte råkar gilla den förpackning man velat sända den i.

Nåja - själv hoppas jag slippa ta till e-böcker för att få reda på saker. Det är illa nog som det är med vårt beroende av dator.

1 kommentar:

  1. Riggert Munsterhjelm28 april 2012 01:52

    Men tänk om man bara skulle strunta i allt vad förlag heter och bara skriva sina texter i förvissning om att om de är bra så söker de nog sin väg...fast kanske i ett annat århundrade. Jo, jag är romantisk, men det måste väl en konstnär få vara? Det har gått för mycket ¨politik¨ i utgivningen. Kan inte vara bra för litteraturen. Men tyvärr finns inga herrgårdar med gratis kost och logi dit en skönsjäl kan dra sig tillbaka....

    SvaraRadera