28 november 2012

Ljusglimt för vardagsfånge

Har precis hört Radioteaterns "Fångarna på Kajaneborg", av och med Lars Huldén, i regi av Janina Jansson. Fint. Sysslade för ovanlighetens skull inte med något annat medan jag lyssnade.
   Minst lika fint är att läsa boken, "Kajaneborg 1636" som legat till grund för programmet. Läsa, och begrunda.

Läsa och begrunda, det var också viktigt för Nils Ferlin - idag har jag köpt en fin liten bok med hans brev och betraktelser för 50 cent. Så kan det gå.

Är de förresten nån som vet och minns att en pjäs om de två herrarna Johannes Messenius och Lars Wivallius och deras samtida  vistelse på Kajaneborg år 1978 gavs som pjäs på Raseborg? Rolf Söderling stod den gången för både manus och regi.
  Gustav Wiklund, som i kväll, var Johannes Messenius, var den gången Lars Wivallius. Och lilla jag var Gertrud Grip, hans motspelerska. Ingen så märkvärdig pjäls, men helt okej i sitt slag - kritiken var visst ganska god och glad.
   Amatörerna hade på den tiden inte vuxit upp i musikskolor och på konst- och dramalinjer, men gjorde säkert alldeles väl ifrån sig enligt den tidens mått. Ja, Gustav Wiklund var ju inte amatör; yrkesskådisar brukade medverka därute, fast den gången var han väl den enda.

  Nej, jag har inte tid med bloggen nu. Vardagen är tillräckligt full av andra futiliteter.

Men på tal om icke-futiliteter: Ännu hinner både jag och andra se Aila Biströms konstutställning på Luckan i Karis! Den bör vara öppen åtminstone i morgon ännu, och kanske också hela fredagen. Målningar och grafik. Ljusa tonarter, om man så kan säga. Gör gott för själen i vintermörkret.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar