21 juni 2014

Glad Midsommar!

Mitt i natten, innan det förhoppningsvis inte blir mörkt, lägger jag in en sida med midsommarnattsbilder (i marginalen till höger) och önskar er alla en god fortsättning på sommaren. Det är inte första gången det är kallt om midsommaren och heller inte första gången det är kallt när Raseborgsspelen sätter upp Shakespeares En midsommarnattsdröm:


Det har också förut på Raseborg förekommit pjäser som visats flera än en gång - inte minst Kungen och Kristina, och nu har då turen kommit till den här. Inget ont i det, tvärtom - och det är 37 år sen sist! Det goda med gamla klassiker är att man fritt kan bearbeta och göra nya arrangemang av dem; de blir därför aldrig utslitna. Men ett konstigt sammanträffande är det, på något sätt i den magiska pjäsens anda, detta att vädret är ungefär lika kyligt nu som när den sattes upp år 1977.

Det skulle även finnas sparade tidningsklipp att visa, men inte i natt. Den närmaste tiden är det av större intresse vad tidningarna skriver om årets version. Den hade premiär igår - nej, i förrgår ... och jag hoppas de medverkande inte blev förkylda. Det var det några av oss som var då, för länge sen (fast det märktes bara när vi inte var på scenen).

Lycka till!

önskar

Titania
anno 1977

PS Ytterligare ett sammanträffande: Precis just nu spelas Mendelsohns musik till En midsommrnattsdröm för fullt i Yöklassinen. Och det har inte blivit mörkt:-)
2 kommentarer:

 1. Intressant att läsa gamla annonser. Samma sak att läsa gamla Hufvudstadsblad som numera publiceras på nätet. De gamla Husisarna är enligt mig mera läsvärda än de nya.
  Marcus F.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, jag ska snart visa några annonser och puffar om Raseborgsspelen från den tidens dagstidningar. Notera att Raseborgsspelen år 1977 hade en egen poststämpel! Med "En midsommarnattsdröm" bröts för första gången den tradition som dittills gällt på Raseborg, nämligen att uppföra pjäser med svenskt och finlandssvenskt historiskt innehåll.
   Tack för tipset att läsa gamla Husisar på nätet. När vi var unga var Husis en rikstidning på svenska, liksom Hesari var en på finska ...

   Radera