17 augusti 2014

Veckor och tankar: lite av en söndagspredikan

Återvände igår från årets Kulturarbetarvecka på Sigtunastiftelsen, och den var minst lika givande och inspirerande som den jag deltagit i en gång förut. För en författare, det må vara med stort F eller litet f, är det livsviktigt att ibland få träffas och utbyta tankar och erfarenheter med andra som också skriver och skapar: forskar, fotograferar, målar, musicerar eller är "kulturaktiv" på andra sätt.
   Tack till er alla som varit med!
   Också klippta vingar kan lyfta när det kommer en (dock inte alltför kraftig) vind då och då!
   Tackar också Svenska kulturfonden för det resebidrag jag fick denna gång.


Precis när jag skulle åka hem fick jag ett tips om ett inlägg i en annan blogg som jag fann både tänkvärt och vackert skrivet och därför gärna ger vidare, nämligen

Bengt Bergs Blogg: Inte ens livet är till salu!: ”Du som inte syns, finns inte!” Så stod det på en buss – reklam och människosyn på en och samma gång. I USA säger man: ”You are what you ...


Trots att jag är hemma igen hinner jag själv knappast blogga på ett tag. Byka och städa är vad som gäller, och inte minst: att smälta intryck och skriva på, inte låta sina vingstumpar vika sig i flykten.


På hemväg från tåget slank jag för övrigt in i min butik där något nummer av Kyrkpressen ännu fanns kvar sen i torsdags (gratisexemplaren är ofta slut redan samma dag de kommit) och vad stod det inte där, jo:

"Förvalta det du fått". Och: "En kristen människa bör använda givna möjligheter med klokhet och insikt, och utan att tumma på sanningen."
   Detta gäller försåts också agnostiker och kanske de flesta andra (fast det beror väl på vad man "fått"), men den evangelietext man uppenbarligen utgick ifrån har jag däremot alltid haft svårt med (fast den var bättre formulerad förut):

"Var och en som har, han skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har."
   Jag har alltid uppfattat detta som en varnande text: Gör inte så att någon blir utan! Det är inte individens eget fel att ha börjat med två tomma händer eller senare i livet råkat ut för exempelvis sjukdom och arbetslöshet.
   I dagens samhälle verkar det snarast som om man tagit detta bibelcitat som en uppmaning: Den som redan gjorts arbetslös ska inte ges jobb, till exempel. Alla vi som varit i den situationen vet: det var sällan man kallades till intervju, gick det bra blev man kanske tvåa; jobben gavs alltid till sådana som redan hade jobb och bara ville byta.

Inom informationsvetenskapen (på min tid informationsförvaltning eller informatik) finns det en fackterm: Matteuseffekten (The Matthew effect). Den gäller när personer som från början är omgivna av information och kunskap mycket lättare får tillgång till ännu mera information och kunskap, och även möjlighet att sovra i den, än personer som exempelvis har levat i en torftig miljö utan skolgång och "rätta kontakter".
   Den gäller också när en vuxen blir arbetslös: plötsligt har den inte tillgång till fortbildningskurser, facktidskrifter, meningsutbyten med kolleger - you name it.

Kanske borde jag gå i kyrkan idag så jag vet vad en präst har att säga om allt detta.
   Fast jag tror jag nöjer med radion, eller med att läsa och skriva ...


Hoppas till sist att det här inte fick en alltför stark "predikoton". Om min farfar, domprosten, sägs det så här:

"Med sin vän och studiekamrat, Julius Lindberg, gjorde han en gemensam överenskommelse, att aldrig tillägna sig någon 'predikoton'. - - - Detta löfte höll de båda livet ut." (Storgårds, Torsten (förf.), Karlsson, Tomy (red.): Familjen Storgårds. En prästfamiljs liv i Hangö i början av 1900-talet. Litorale, 2009)
   Själv är jag inte präst men tycker den där tonen ibland liksom vill slinka in objuden.
Skiss: "Tidigt avsågad vilja"
BM Storgårds, 2004
(Detta som min scanner huggit av allra högst upp på bilden ska föreställa en blomma.
   Jag förutsätter att alla texter, fotografier och bilder i min blogg, liksom i alla andra privatpersoners bloggar,
faller under sedvanlig upphovsrätt - oberoende av kvalité.)
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar