28 mars 2015

Gungbrädespolitk?

God morgon! Eller blev det redan förmiddag ...

Drömde att jag stod på ett torg eller nånting, en stor flygmaskin kom mullrande snett bakifrån och lågt flygande över mig och det övriga folket och började brinna, lyckades ta sig lite högre upp i luften men lågorna slog ut – och jag vaknade som vanligt just i det ögonblick explosionen eller katastrofen skulle ha ägt rum; så har det ofta varit i livet också, att jag kommit undan ett eller annat i sista sekunden … (Se t.ex. Natten skingras, dagen gryr. Som jag f.ö. också drömde om, under nattens andra halva: att det var en namngiven belackare som avsiktligt läst den ”fel”, som om den varit ytlig och bestått av enskilda dikter – naturligtvis ”dåliga”, eftersom de aldrig avsetts att bli lästa som självständiga dikter.)

Eftersom jag ingenting mer minns av natten har jag på det hela taget säkert sovit gott.

Däremot har jag vaknat till ett visst grubbel över Skavlans intervju med Jimmie Åkesson igår. Här ett utdrag ur min sms-växling med en person strax efter programmet:


A: Knopfler = sympis men den där politikerjuttun gick f långt o var f lång.
B: Jepp! Litet för Soini-aktig tycks Jimmie vara. Men bra musik.
A: Men det värsta är att arbetslösa, pensionärer o sjuka HAR det sämre än många invandrare ... Inte PÅ GRUND AV invandrarna - men NÅNGING är fel NÅNSTANS o de där partierna utgör ett "symtom" man borde HÖRA åtminstone ... Tror jag kanske röstar blankt i år ...?
B: Japp, du har rätt, jag sa just samma sak ... Inte för att vara rasist, men visst borde man tänka på det "egna" folket också.Självfallet är det inte invandrarnas fel att andra grupper fått det sämre, så dem är det inte rätt att skylla på för det, men i praktiken verkar det vara så att den allt hårdare utslagningen av människor i dessa andra grupper tidsmässigt sammanfallit med den ökade invandringen.

Det är så klart inte rätt att vara ”rasistisk” (detta ord tycks numera oftast ha överförd betydelse; det finns väl inte alls raser) gentemot invandrare, men t.ex. ageismen (åldersdiskrimineringen/ålderismen) är inte alls mindre ”rasistisk”.

Förstås är det inte så, att när två fenomen uppträder samtidig är det ena automatiskt en orsak till det andra! Det kan lika gärna vara någon 3:e, 4:e, 5:e faktor som är upphovet till båda.

I så fall är det inte från början sverigedemokraterna och sannfinländarna som ställt två folkgrupper mot varandra (såsom i exemplet i programmet) utan de pekar nu på att en sådan "gungbrädespolitik" förefaller att i praktiken (om än kanske oavsiktligt) redan ha ägt rum. Hur har det gått till ...?

Om det är så här, att beslutsfattare ställer olika grupper av utsatta i var sin ända av ett gungbräde (och rentav utan att märka det), så borde vi nog lyssna på vad de nya "uppstickarpolitikerna" försöker säga - inte bara vända dem ryggen utan att ha rett ut vad som ligger bakom det.

Dessa de nya "förenklingspartiernas" existens och stora röstetal i olika länder visar alldeles säkert att någonting har gått fel - vi borde följaktligen se efter vad det är som gjort det.

Antagligen har de fel i sin förmodan att problemen med våra allt mera trängda arbetslösa, sjuka och pensionärer skulle kunna lösas med minskad invandring. Däremot hade JÅ i gårdagens program rätt i just det att de andra borde lyssna på hans parti och gå med på att förhandla med det. (Vilket naturligtvis förutsätter att det inte låser sig vid alltför svartvita formuleringar.)

Jag har inte bara själv fått känna på en del överraskande orättvisor i mitt eget skinn (som först sjuk, sedan arbetslös, därefter överkompetent och därmed "missbrukad" kommunalanställd, samt till sist pensionär med högre skatt än när jag lyfte lön), utan jag har dessutom haft kontakt med många andra - både personligen och via böcker - som vittnat om de mest märkliga "system" som gjort livet i högsta grad opraktiskt för dem/oss.

Inte endast åldringar (detta vackra, med vishet och värdighet förknippade, ord som bara finlandssvenskar längre brukar) har som känt problem utan ungdomar också – men har inte utslagningen av unga i sin tur utslagningen av deras föräldrar och andra äldre som orsak?

Hur ska man kunna öka köpkraften (inte minst av inhemska och/eller ekologiska produkter), om mänskor knappt har pengar över till boende och mat?

Hur ska man kunna få folk att inte ”belasta sjukvården” om de inte har råd att äta annat än billiga importvaror och halvfabrikat?

Och varför höjer man pensionsåldern och vill förkorta den tid då arbetslösa har rätt till bidrag, när varken äldre eller arbetslösa överhuvudtaget anställs – hur mycket man än söker jobb väljer arbetsgivarna praktiskt taget alltid unga och såna som redan har ett jobb och följaktligen bara vill byta!

Samhällen finns till för att individer ska kunna samsas om skötseln av gemensamma angelägenheter.

Politik är inte att lägga sten på börda.

Ska i varje fall inte vara det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar