28 oktober 2015

Vad menar dagens debattörer?

Jag kan inte låta bli att säga några ord, med hänvisning till den länk jag lade in i min förra bloggtext, och som gick till en debattartikel skriven av Nytte Ekman (Hbl 23,10.2015), samt till länken här nedan, som är från dagens tidningar (Hbl och Västra Nyland, 28.10,2015, "Utgå från mer än egna misstankar och åsikter"):

http://hbl.fi/opinion/lasares-brev/2015-10-27/775729/utga-fran-mer-egna-misstankar-och-asikter


Vad är det egentligen Eva Biaudet och Ida Schauman, i denna senare artikel, är ute efter för slags "trovärdiga och seriösa källor och statistik"? Nytte Ekman, om någon, är väl en sådan källa! Inte kan man avfärda tjugoårig erfarenhet som "egna misstankar och åsikter". Och vad är det för slags statistik de vill ha, som skulle ha gjorts mitt i kaoset och i all hast över hela Europa, bland de enorma folkmängder som dessutom ständigt befinner sig i rörelse?

Statistiken är faktiskt den vetenskap som lärt oss, att grupperingar av människor alltid och överallt - inte minst när de är stora - tenderar att fördela sig enligt Gauss kurva! Varför skulle folkvandringar och flyktingströmmar utgöra något undantag?

Såvitt jag förstått är Nytte Ekmans budskap detta, att vi inte kan eller får vara så blåögda att vi drar  alla som lämnar sina länder och vandrar in i nya över en och samma kam, utan att vi självklart måste minnas att det ingår individer av alla slag också i ut- och invandrarströmmar - liksom naturligtvis bland oss som redan bor i de länder dit de kommer. (Detta var inget citat - men som synes är min tolkning av vad Ekman sagt en annan än Biaudet & Schaumans.)

Ju förr det här beaktas, desto bättre är det. Och det är ju egentligen självklara saker.

PS Har nu också på Arenan lyssnat på Slaget efter tolv (Radio Vega 21.10), som gällde samma tema som ovan, och chockerats över bristen på debattkultur. Det är en jätteskillnad mellan å ena sidan belevade och sansade diskussioner i Yle 1 (på finska) och å andra sidan det jag hörde här. Att en ung människa radar upp påståenden i en närmast hetsig ström och inte ens tillåter replik emellan! Varken lyssnare eller med/motdebattör kan till slut ens kan komma ihåg alla påståenden eller anklagelser som borde fått bemötas en och en. Det borde vara ordförandens sak att gå emellan och stoppa ett sådant flöde.

 (Uppdaterad 30.10)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar