27 januari 2018

Arbete och litteratur

Idag har jag uppdaterat det här, sedan jag till min fasa märkt bland annat att "Vi blir det vi ser. Kortprosa" stod bland både vuxen- och barnböckerna (mitt eget fel, förstås; den är definitivt en bok för "den fullvuxna, mogna människan"!). Nu hoppas jag allting blev rätt: 
http://ff.forfattarcentrum.se/…/20…/Birgitta_Maria_Storg_rds

Sedan såg jag på Facebook (där jag för övrigt har en boksida också 
(https://www.facebook.com/bmstorgards/) att det någonstans ordnas en kurs i att skriva om arbete och arbetsliv, vilket säkert kan vara till nytta för en del. Jag har inte gått någon sådan kurs men dristar mig till att påminna om att flera av texterna i mina böcker – både den prosabok vars bild ni ser här ovan och de två diktsamlingarna – handlar om inte bara arbetsliv utan snarare arbetslöshet, om hur det känns att vara arbetslös – eller utslagen över huvud taget – och om hur det kan upplevas och kan gå till när man vill komma igen!

Just nu är det "aktiivimalli" som allmänt (och aktivt) diskuteras – den som tvingar arbetslösa att göra ett visst antal arbetsansökningar inom en viss tidsrymd, tydligen oberoende av om det handlar om jobb det alls är realistiskt att söka, vilket naturligtvis innebär att många arbetsgivare får onödigt många ansökningar att gå igenom och ta ställning till ... samtidigt som besvikelserna för de arbetslösa bara ökar.

Det stora problemet, åtminstone på den tiden jag var arbetslös, var uttryckligen de fördomar som rådde bland arbetsgivarna, åtminstone inom min bransch och någon annan till vilken jag också sökte. Mönstret var alldeles tydligt: jobben gavs alltid åt sådana som redan hade jobb, sådana som ville byta – inte åt dem som var utan. Alla gånger var det inte åldern som var "problemet" (i så fall var man "gammal" redan innan man fyllt femtio):


                                        "Här kommer världens
                                         starkaste tjej ..."  Stopp! Du är
                                         femti  åldringsarbetslös!
                                        

Dikten ovan är hämtad ur boken Skörda höstlöv. Dikter i haikuns och tankans form (2004), och som fotnot kan jag dessutom nämna att ordet 'åldringsarbetslös' inte är påhittat av mig utan någonting jag uppsnappat från en radiodiskussion, där en politiker använde det. Åtminstone i Sverige har kritikerna gillat mina samhällskritiska inslag - men tro för all del inte att allt i mina böcker är så här politiskt och krasst!☺

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar